Andorra, un país de museus!

/ / Andorra, blog

Museu del TabacSabies que Andorra és un dels països del món amb més museus per nombre d’habitants? Quans museus hi ha exactament fa de mal dir, perquè n’hi ha de públics i de privats, de grans i de petits, de museus pròpiament dits i d’espais museístics i centres culturals difícils de catalogar.

Un dels que us recomanem és l’Espai Columba, que, entre altres peces, acull els frescos de l’església de Santa Coloma, que van ser arrencats el 1933 i van passar per tota mena de mans (antiquaris, aristòcrates, nazis…) fins que el 2007 el Govern d’Andorra va aconseguir recuperar-los. L’entrada al museu inclou una visita l’església, situada al costat, on els frescos es poden veure projectats mitjançant la tècnica de mapatge.

L’art romànic és sens dubte un dels patrimonis culturals més importants del país, que compta un gran nombre d’esglésies d’aquest estil que val la pena visitar. Sense sortir de la pàrròquia de Sant Julià de Lòria podem esmentar l’església de Sant Serni de Nagol, la de Sant Miquel de Fontaneda o la Sant Esteve del Mas d’Alins, per citar-ne només algunes.

Un altre espai cultural de pes és el Museu Carmen Thyssen Andorra, inaugurat el 2017 i per on ja han passat obres de Paul Gauguin, Ramon Casas, Anglada Camarasa, Claude Monet o Auguste Rodin. Fins al 6 de setembre s’hi exhibeix la mostra ‘Influencers’ en l’art. De Van Goyen al pop art.

El Museu Fàbrica Reig combina l’expressió artística i el testimoni del passat del país. D’una banda, el visitant pot recórrer una antiga fàbrica de tabac i conèixer com s’elaborava i comercialitzava aquest producte, i, de l’altra, pot veure exposicions temporals dedicades a l’art contemporani. L’actual està dedicada a Joan Obiols Vié i explora els lligams entre art i follia, i anteriorment s’ha repassat l’obra del fotògraf Robert Capa o el moviment hiperrealista, entre d’altres.

A més del Museu del Tabac, els interessats en conèixer com era la vida a Andorra fa un segle disposen de diverses cases tradicionals arranjades per als visitants en les diferents parròques: el Museu Etnogràfic Cas Cristo a Encamp, el Museu Casa Rull a Sispony, el Museu Casa d’Areny-Plandolit a Ordino i el més nou, la Casa Museu Cal Pal a la Cortinada.

Un factor que va contribuir a la desaparició d’aquesta forma de vida i a l’arribada de la modernitat va ser la construcció de les centrals hidroelèctriques i l’electrificació del país, que de retruc va comportar també la construcció de les primeres carreteres. Tot això s’explica al MW Museu de l’Electricitat, que ofereix la possibilitat de fer també el Camí Hidroelèctric d’Engolasters, un viatge a través de la producció d’electricitat, en el qual visitaràs l’interior de la presa del llac d’Engolasters, caminaràs per sobre els canals que capten l’aigua dels rius i coneixeràs els secrets de la producció d’electricitat.

Els vehicles motoritzats compten no amb un sinó amb dos museus! El Museu Nacional de l’Automòbil, situat a Encamp, i el Museu de la Moto d’Andorra, a Canillo. I podríem seguir amb el Museu la Massana Còmic Joan Pieras, el del Perfum