Esquí de fons: diversió i tècnica en un entorn idíl·lic

/ / blog

Esquiador de fons

Sabíeu que a Naturlandia hi ha l’única estació d’esquí de fons del Principat? Si no heu fet aquesta activitat al parc, potser penseu que és un complement, una cosa de més a més. Però no: és una estació amb 15 km de pistes de tots els nivells —en concret, dues pistes verdes de 3,5 km, una de blava de 5,5 km i una de vermella de 6,5 km— i amb tots els serveis: lloguer de material i cursos amb instructors experimentats, a més de cafeteria, zona de trineus per als petits, circuit de raquetes de neu i altres activitats.

L’estació es troba a la cota 2000 i està situada en un entorn majestuós, a la zona de la Rabassa, entre pins negres i avets i amb espectaculars vistes a les muntanyes andorranes i al Cadí.

A banda dels paisatges en què es practica, l’esquí de fons és un esport molt complet, que permet exercitar tot el cos, i a diferència d’altres tipus d’esports de muntanya, no sotmet les articulacions a esforç, de manera que és indicat per a tothom.

Els circuits de Naturlandia estan preparats per a la pràctica d’aquest esport en la seva modalitat de clàssic i de patinador. La primera és la que es fa amb els esquís en paral·lel. És la més senzilla d’aprendre, ja que els gestos bàsics procedeixen del moviment de caminar al qual cal afegir el lliscament i la força de braços per mitjà dels bastons. Les màquines que preparen les pistes marquen una traça a la neu i els esquís s’encarrilen dins la traça i així no s’entrecreuen i es manté l’equilibri amb més facilitat. En la modalitat patinadora, en canvi, es posen els esquís en forma de V i es fa un moviment d’impuls semblant al que es fa en el patinatge. És una modalitat més tècnica i atlètica, però es pot aprendre amb relativa facilitat.

Fer esquí nòrdic és molt beneficiós per al cos, ja que millora el sistema cardiovascular i s’exercita la coordinació de braços i cames. Tambe és un esport de poc impacte articular i en el qual hi ha un risc molt baix de lesions importants.

Posats a aclarir dubtes, direm també que a vegades s’usa l’expressió esquí nòrdic com a sinònima d’esquí de fons. En realitat aquest és un tipus específic d’esquí nòrdic, dit així perquè és als països nòrdics on va sorgir com a forma de desplaçament en les llargues temporades en què el territori estava cobert de neu.

Així que si sou fervorosos amants de l’esquí de fons teniu a Naturlandia un lloc ideal per donar-hi curs. I si no heu practicat mai aquest esport però us pica la curiositat, veniu a tastar-ho, no us en penedireu!